Wsparcie klienta:eshop@protibet.pl
Waluta
PLN
Language
Język polski

Kulki morelowe

Składniki na około 20 kulek

  • 60 g tsampy
  • 20 g migdałów
  • 30 g daktyli
  • 30 g moreli
  • 40 g masła
  • 20 g mlecznej czekolady
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao (dla wariantu kakaowego)
  • + kakao do panierowania

Przygotowanie:

Daktyle i morele zalewamy gorącą wodą tak, aby były zanurzone (ale nie pływały). Gdy morele zmiękną, odkładamy połowę i resztę moreli miksujemy. Migdały i pozostałe morele kroimy na małe kawałki. Czekoladę kroimy na kawałki i wkładamy na chwilę do lodówki. Do miski wlewamy tsampę, dodajemy cynamon, migdały i morele, zmiksowaną mieszankę i miękkie masło. Ugniatamy, aż wszystko się połączy. Ciasto nie powinno być zbyt lepkie. Można zagęścić łyżeczką tsampy. Jeśli chcemy kulki kakaowe, wsypujemy do ciasta 2 łyżki kakao. Na koniec możemy posypać posiekaną czekoladą i następnie uformować kulki. Można obtoczyć w kakao.


kulki-morelowe