Składniki na około 20 kulek
- 60 g tsampy
- 20 g migdałów
- 30 g daktyli
- 30 g moreli
- 40 g masła
- 20 g mlecznej czekolady
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao (dla wariantu kakaowego)
- + kakao do panierowania
Przygotowanie:
Daktyle i morele zalewamy gorącą wodą tak, aby były zanurzone (ale nie pływały). Gdy morele zmiękną, odkładamy połowę i resztę moreli miksujemy. Migdały i pozostałe morele kroimy na małe kawałki. Czekoladę kroimy na kawałki i wkładamy na chwilę do lodówki. Do miski wlewamy tsampę, dodajemy cynamon, migdały i morele, zmiksowaną mieszankę i miękkie masło. Ugniatamy, aż wszystko się połączy. Ciasto nie powinno być zbyt lepkie. Można zagęścić łyżeczką tsampy. Jeśli chcemy kulki kakaowe, wsypujemy do ciasta 2 łyżki kakao. Na koniec możemy posypać posiekaną czekoladą i następnie uformować kulki. Można obtoczyć w kakao.