Wsparcie klienta:eshop@protibet.pl
Waluta
PLN
Language
Język polski

Owsianka śniadaniowa z pieczoną gruszką miodową

Składniki na 1 porcję

  • 50 g tsampy
  • 2 łyżki masła (olej kokosowy w wersji wegańskiej)
  • 200 ml mleka roślinnego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 gruszka
  • 1-2 łyżki miodu (syrop w wersji wegańskiej)
  • posiekane orzechy, maliny i mielone siemię lniane do dekoracji

Przygotowanie:

W rondelku mieszamy tsampę z mlekiem roślinnym, łyżką masła, cynamonem – mieszaninę zagotowujemy. Następnie natychmiast wyłączamy ogień i czekamy, aż owsianka będzie gotowa. Obieramy gruszkę, przekrawamy na pół i łyżką wybieramy rdzeń. Smażymy z obu stron na patelni z pozostałą łyżką masła lub oleju kokosowego. Dodajemy łyżkę miodu i zalewamy niewielką ilością wody. Gruszkę gotujemy na małym ogniu, aż prawie cała woda odparuje. Na talerz nakładamy owsiankę, dodajemy pieczoną gruszkę i polewamy dressingiem miodowym z patelni. Posypujemy posiekanymi orzechami i zmielonym siemieniem lnianym.

owsianka-sniadaniowa-z-pieczona-gruszka-miodowa