Składniki na 1 porcję
- 50 g tsampy
- 2 łyżki masła (olej kokosowy w wersji wegańskiej)
- 200 ml mleka roślinnego
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 gruszka
- 1-2 łyżki miodu (syrop w wersji wegańskiej)
- posiekane orzechy, maliny i mielone siemię lniane do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy tsampę z mlekiem roślinnym, łyżką masła, cynamonem – mieszaninę zagotowujemy. Następnie natychmiast wyłączamy ogień i czekamy, aż owsianka będzie gotowa. Obieramy gruszkę, przekrawamy na pół i łyżką wybieramy rdzeń. Smażymy z obu stron na patelni z pozostałą łyżką masła lub oleju kokosowego. Dodajemy łyżkę miodu i zalewamy niewielką ilością wody. Gruszkę gotujemy na małym ogniu, aż prawie cała woda odparuje. Na talerz nakładamy owsiankę, dodajemy pieczoną gruszkę i polewamy dressingiem miodowym z patelni. Posypujemy posiekanymi orzechami i zmielonym siemieniem lnianym.