Wsparcie klienta:eshop@protibet.pl
Waluta
PLN
Language
Język polski

Zupa z boczniaków z selerem

Składniki na 4 porcje

  • 4 – 5 łyżek tsampy
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i ½ łyżki mielonej słodkiej (lub wędzonej) papryki
  • 150 g oczyszczonego selera<
  • 300 g oczyszczonych boczniaków
  • 1 kostka bulionu warzywnego<
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka drożdży smakoszy
  • 1 łyżeczka rozdrobnionego majeranku

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek na różowy kolor. Dodajemy paprykę, podsmażamy, dodajemy pokrojony w kostkę seler, pokrojone w paseczki boczniaki i zalewamy 1,5 litrem wody. Dodajemy bulion i resztę przypraw, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Powoli wlewamy tsampę do zupy, dokładnie mieszamy trzepaczką, gotujemy przez minutę. Dodajemy drożdże, majeranek i sól według potrzeby.


zupa-z-boczniakow-z-selerem