Składniki na 4 porcje
- 4 – 5 łyżek tsampy
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 i ½ łyżki mielonej słodkiej (lub wędzonej) papryki
- 150 g oczyszczonego selera<
- 300 g oczyszczonych boczniaków
- 1 kostka bulionu warzywnego<
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka drożdży smakoszy
- 1 łyżeczka rozdrobnionego majeranku
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek na różowy kolor. Dodajemy paprykę, podsmażamy, dodajemy pokrojony w kostkę seler, pokrojone w paseczki boczniaki i zalewamy 1,5 litrem wody. Dodajemy bulion i resztę przypraw, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Powoli wlewamy tsampę do zupy, dokładnie mieszamy trzepaczką, gotujemy przez minutę. Dodajemy drożdże, majeranek i sól według potrzeby.